In Israëlחדשותכלכלה

Litzman: "Ik begrijp Barak en Olmert niet - cannabis is Sam, geen diamant"

In de vergadering van de financiële commissie vanochtend verzochten het ministerie van Volksgezondheid en de ziekenfondsen om een ​​bedrag van NIS 283 voor elk bezoek aan de cannabisartsen van de HKD, en de leden van de financiële commissie, met name de vertegenwoordigers van Kachal, accepteerden de vraag niet. Stemmen vindt volgende maandag plaats.

In een vergadering van het Knesset Finance Committee op woensdagochtend in de Knesset, onder leiding van MK Moshe Gafni en bijgewoond door plaatsvervangend minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman, bespraken hoge functionarissen van het ministerie van volksgezondheid, vertegenwoordigers van gezondheidsfondsen en commissieleden het plan om een ​​vast bedrag te bepalen Gecertificeerde cannabisartsen Doseer recepten voor medicinale cannabis.

Volgens het plan, Die voor het eerst werd getoond Cannabis tijdschrift, vraagt ​​het ministerie van Volksgezondheid opgericht 283 hoeveelheid NIS per bezoek aan een arts cannabis in een van de ziekenfondsen - in vergelijking met een bezoek aan de arts onnodig voorschrijven van cannabis, die niet zo'n hoge vergoeding, maar ook in vergelijking met het bezoek van de particuliere artsen vaak op te laden tot 1,000 En nog meer voor een aanbeveling voor medicinale cannabis.

Yaakov Litzman (Foto door David Cohen, Flash 90)
"Cannabis is geen diamant" - vice-minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman (Foto door David Cohen, Flash 90)

De vertegenwoordigers van de HMO's die deelnamen aan de discussie, stemden unaniem in met het plan van het ministerie van Volksgezondheid om een ​​vaste prijsverhoging vast te stellen voor elk bezoek aan cannabisregistraties. Er werd ook opgemerkt dat de HMO's, zonder dit bedrag te bepalen, niet in staat zullen zijn om de lange wachtrijen te verwerken die veroorzaakt worden door de grote vraag naar registraties van medische cannabis.

Leden van de Knesset, vooral die van de Kahal-partij (Blauwe en Witte), die de enige waren die daadwerkelijk deelnamen aan de discussie, verzetten zich tegen het stellen van zo'n prijs en voerden aan dat er geen verschil zou zijn tussen het bezoeken van een arts voor een recept voor een medicijn, Voor cannabis.

Een van de voorstellen die door commissie-voorzitter MK Gafni van de UTJ aan de orde werd gesteld en ook werd gesteund, was om voor het eerste bezoek een recept vast te leggen en vervolgens de kosten van het bezoek te annuleren in het geval van verlenging van een bestaande licentie.

"Betaling moet voor het eerste bezoek zijn" - MK Idan Roll, KKL (Foto: Noam Rivkin, Fenton, Flash 90)

Uiteindelijk werd overeengekomen dat er geen stem zou worden uitgebracht, deels vanwege het verzoek van de oppositie, dat zou worden uitgesteld tot de volgende maandag voor verdere discussie. Tot die tijd zal het ministerie van volksgezondheid opnieuw de kwestie van de inning, hoogte en frequentie van de betaling onderzoeken.

Vice-minister van Volksgezondheid Litzman opende de discussie met een scherpe opmerking: "Cannabis is een drug en daarom moet ik reageren, ik weet niet wie het leuk vindt en wie niet, maar ik begrijp niet wat Barak's preoccupatie met Olmert, met cannabis, Diamanten. "

Litzman beschreef hoe het ministerie van Volksgezondheid besloot om een ​​prijs op te leggen voor een bezoek aan cannabisartsen: "Toen ik mijn functie opnam, kreeg 30 toestemming om cannabis goed te keuren. Het bracht grote wachtrijen met zich mee. Wat wij hebben gedaan is om te trainen veel artsen cannabis gecertificeerd, en vandaag zijn er 160 artsen niet te wachten in de rij. Degenen die cannabis moeten krijgen, kunnen het krijgen, maar dan komt er een HMO en zegt: 'U blokkeert al onze lijnen omdat mensen die cannabis komen halen de grens halen, het maakt een puinhoop.'

Moshe Bar Siman Tov (Foto: Hadas Porush, Flash 90)
"Het aantal patiënten neemt elk jaar toe - er wordt een lijn gecreëerd op de HMO's" - Directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid Moshe Bar Siman Tov (foto: Hadas Porush, Flash 10,000)

Litzmann ook de kwestie van de stijgende prijzen van cannabis zichzelf en uitte kritiek op de patiënten die relatief grote hoeveelheden medische marihuana te ontvangen: "Er zijn mensen die 20 g nemen, 30 maakte, heb ik hen te begrijpen, dit totaal is het redelijk om te gebruiken, is het niet veel, en daarom is overeengekomen, maar er Mensen die 100 hebben overgenomen, zijn onwaarschijnlijk, het is veel. Ze komen naar de dokter en zeggen dat het niet van invloed is, of iemand steelt de cannabis. We hebben de prijzen verlaagd voor degenen die een beetje gebruiken. Degenen die veel gebruiken, hoeven niet te downloaden. "

Moshe Bar Siman Tov, CEO van het Ministerie van Volksgezondheid is veelbelovend voor een jaar en een half geleden dat de prijzen zullen stijgen, maar heeft niet een oplossing gevonden voor het probleem, detaillering ook de achtergrond voor de discussie: "Wat we willen is een item 4 zorgorganisaties distributie van cannabis recepten toe te voegen aan de collectie. Het aantal patiënten neemt elk jaar met 10,000 toe, en er zouden artsen moeten zijn die hiervan onder de indruk zijn. Er waren alleen 30-artsen, we creëerden een opleiding voor artsen, we trainden 190, 160 hebben al certificering ontvangen, we zullen binnenkort 80 leren en we blijven ze trainen. Er was echter een probleem dat ze niet in de HMO's konden werken omdat dit wachtrijen en verliezen van de fondsen veroorzaakte. Het was de bedoeling dat er een nieuw verzamelitem zou worden toegevoegd, wat betekent dat er een speciaal bezoek van een arts aan Cannabis zou komen, dat de patiënt 280 zou betalen en het recept zou ontvangen. "

Avi Nissenkorn (foto: Hadas Porush, Flash 90)
"Er zou een eenmalige betaling voor het leven moeten zijn" - MK Avi Nissenkorn, KKL (Foto: Hadas Porush, Flash 90)

Volgens Bar Siman Tov kunnen "particuliere artsen NISUMUM of meer blijven eisen, maar we willen een andere optie toevoegen. Het voordeel van deze nieuwe route is dat deze niet hoeft te wachten op de goedkeuring van het ministerie van Volksgezondheid, zoals het pad van particuliere artsen. Accepteer de cannabis eenmaal gedurende een periode van tussen 1,000 en 3 maanden. Tweede keer tussen 6 maanden en een jaar. "

Alleen Knesset-leden uit de Nahal en Shas namen deel aan de discussie. Vertegenwoordigers van de Likud, Labour, Meretz en andere partijen waren niet aanwezig.

MK Idan Roll, KKL: "Ik ben blij dat er vooruitgang is geboekt, eens ze dachten dat het was alsof ze gevaarlijke medicijnen slikten die aan patiënten werden gedaan. Vandaag de dag weet iedereen dat dit een noodlottige zaak is voor deze mensen, en dit is een bewijs van genezing en opluchting. Het is iets dat een existentiële behoefte is aan veel patiënten in een zeer breed spectrum. Ik maak me zorgen over twee dingen: suggereren dat wanneer een patiënt naar de dokter komt voor een verlenging hij niet in rekening zal worden gebracht, maar alleen wanneer hij aankomt voor een eerste bezoek. Veel van de patiënten zwemmen niet voor extra geld, ze behandelen ziekten, het kost veel geld van de familie en ze kunnen niet nog een 500 per jaar besteden aan licenties. "

Orit Farkash Hacohen (Foto: Flash 90)
"Laten we niet leven op de rug van de meest verzwakte patiënten" - MK Orit Farkash Hacohen, KKL (Foto: Flash 90)

MK Moshe Gafni, voorzitter van de Yahadut Hatorah-partij, ging akkoord met deze eis: "Ik denk dat als de patiënt binnen zes maanden terugkeert voor een tweede bezoek, hij niet opnieuw hoeft te betalen."

vertegenwoordigers HMO deelgenomen aan de discussie over eens dat de vaststelling van het bedrag van de collectie in totaal NIS 280 de dokter bezoeken met betrekking tot cannabis: "Zolang er geen overheidsfinanciering, deze behandeling 40 consumeren min van de dokter, hebben we voor betaald, en daarom geven wij de voorkeur"

MK Orit Farkash Hacohen van de Kachal-partij protesteerde fel en was in feite de enige die een ondubbelzinnige weigering tot het idee uitdrukte: "Ik zie geen logica in het betalen voor het recht cannabis te ontvangen. Niet wetende dat iemand specifiek betaalt voor het recht om te worden voorgeschreven voor een ander medicijn. Ik begrijp dat HMO's dit niet willen doen zonder betaling, maar daarvoor is er een gezondheidsministerie, een toezichthouder, waar voor moet worden gezorgd. Dit zijn moeilijke patiënten, sommige terminaal ziek, die veel geld uitgeven aan behandelingen, gedwongen worden om drugs als voorwaarde voor cannabis te gebruiken. De hervorming van de cannabis gaat in de richting van recepten, dus ik begrijp niet waarom u een abonnementsbedrag van 3 of 6 maanden moet betalen. Laten we niet de kost verdienen op de rug van de zieksten van de zwaksten. Het verbaast me niet dat de gezondheidsfondsen het ondersteunen, ik zou het ook niet erg vinden om meer geld te krijgen. "

Miki Ofer, apotheker BOL farmaceutisch bedrijf, is verheugd over de hervorming: "verwelkomt de Litzmann en Hik" r over de hervorming, en de zeer strenge normen, dit is de eerste keer dat cannabis kan worden op het niveau van de medicatie in de apotheek, de normen van de landbouw, zijn er geen dergelijke dingen in de wereld . De toegankelijkheid van de hervorming voor patiënten door de gezondheidsfondsen, door artsen, is ook zeer welkom. "

MK Juraj blade, Shakhal: "Ik denk dat we de perceptie te veranderen, zei hij dat de vice-minister erover kleinkinderen stelen patiënten, het laat zien dat je het niet ziet als een drug, of hoe het moet een speciale vergunning van een arts te krijgen. Er zijn hele families van kinderen met speciale behoeften die niet weten hoe ze omgaan. Ik denk dat we onze aanpak moeten veranderen, om te begrijpen dat het net als elk ander medicijn is, zonder de noodzaak van licenties. "

MK Avi Nissenkorn, KKL: "Ik denk niet dat het mogelijk is om dit goed te keuren. We hebben geen duidelijke uitleg gekregen. Het kan me niet schelen hoeveel het kost in detail, zodra het wordt doorgegeven aan de publieke sector, dan moet je een verklaring krijgen. Want een vergunning moet een eenmalige betaling voor het leven zijn en daarna een permanent recept.

Commissievoorzitter MK Gafni vatte de discussie samen: "We waren het met de oppositie eens dat we vandaag niet zullen stemmen." Dit is een korte ontmoeting, we zullen deze vergadering op maandag voortzetten en dan stemmen. Ieder van ons weet dat er problemen waren die opgelost moesten worden. Verzoekt dat het ministerie van Volksgezondheid een aanvullende hoorzitting houdt over de vergoedingen. "


Cannabis boetes

(Beginnend met 1 in april 2019)

Gebaseerd op een figuur onthuld door minister Erdan. Politie weigert officiële figuur te onthullenDetails hier)

Terug naar boven knop