geschiedenisGeschiedenis en literatuurrecreatieCultuur, entertainment en vrije tijd

De handelaars van de koning: aldus voerden de Joden de Marokkaanse hashmarkt

Aryeh Deri, de Shas-voorzitter die zijn oude glorie wil herstellen, kent kennelijk de couscous van cannabis die door zijn grootmoeder in Marokko is bereid. Zo controleerde de Joodse gemeenschap in Marokko de hasjmarkt in het koninkrijk, met de goedkeuring en kennis van de koning.

In de laatste verkiezingscampagne heeft de Shas-partij zich gevestigd als een van de meest prominente tegenstanders van de versoepeling van de cannabiswetgeving. Partijvoorzitter Aryeh Deri, die in Marokko was geboren, drukte ook zijn krachtige verzet tegen het idee uit.

"Hasjem zal genade hebben, weet iemand wat het betekent? Dat het land 's ochtends opstond, dat de jeugd' s morgens opstaat met zoiets, wat doet het, wat doet het? "Hij legde het een paar weken geleden uit.

Minister Deri stelde zich blijkbaar niet voor dat de Joden in Marokko de honderden jarenlang de meest efficiënte en betrouwbare cannabisdealers van de koning waren.

De hasj in de halachische boeken van de rabbijnen van Marokko

"Over dit onderwerp van handel hadden de Joden in Marokko een belangrijke status", legt Dr. Doron Danino uit, een onderzoeker van het Marokkaanse Jodendom. "De barbaren (een etnische groep uit Noordwest-Afrika) wisten landbouwgewassen te telen, maar konden deze niet in de steden brengen."

Een andere reden is dat "ze ook 'amazigh' en 'jargon' (barbaarse talen) wisten te spreken en dat de Arabieren in Marokko Marokkaans spraken. Degenen die wisten hoe te bemiddelen tussen hen waren de Joden, die de landbouwproducten uit de dorpen haalden en mee gingen naar de markten in de steden. "

Dr. Danino: "De Joden hadden het monopolie op de handel in hasjiesj in Marokko"
"De Joden hadden het monopolie op de handel in hasjiesj in Marokko." Dr. Danino

De Joodse handels- en communicatievaardigheden hebben hen ongetwijfeld enorm geholpen. De koning van Marokko, die deze vaardigheden op prijs stelde, besloot zelfs om hen exclusiviteit te verlenen voor de handel in hasj in het koninkrijk. "De Joden kregen een monopolie op de verkoop van de cannabisplant, of de cannabis geproduceerd uit cannabis," legt Dr. Danino uit.

Vandaag bleef nauwelijks documentatie kon de manier waarop de Joden gebruikten hasj handel in Marokko te vertellen, maar ging schoolboeken geschreven door de rabbijnen van de lokale gemeenschap de afgelopen eeuw 18 en 19 eeuw, onthult boeiende informatie over de chips Joodse betrokkenheid bij reefer scene.

Uit de boeken van Halacha in Marokko: "Fun and Folly"
"Fun and Foolish" - uit de boeken van Halacha in Marokko

In 1760 werd het boek "Avnei Shayesh" uitgegeven door Rabbi Shaul Abitbul, de rabbijn van de stad Safro in centraal Marokko. Delen van het boek geven de prijs aan die de joodse hashishandelaren genoodzaakt waren de koning elk jaar te betalen voor de licentie om tabak en hasj te verkopen, een licentie die "alaska" heet.

"Sinds Shalsak'a van Taba en Tabak en plezier Hassis (monopolie van tabak en hasj) van alle westerse steden en dorpen en schokken die hen vergezeld berustte de hand R. Yosef kleur ... Mordechai hoeveelheid Riialim duizend jaar"

De licentie om hasj en tabak te verhandelen kostte de Joden dus duizend riyals, wat ongeveer overeenkomt met de huidige waarde van meer dan NIS 1.000. Best een beetje.

Masoud Ben-Haim's kopishop

Dus controleerden de Joden de handel in hasjiesj in Marokko, maar stond de Joodse religie en halakhah in het algemeen de bezetting van materiaal toe?

Hoewel we een aantal bronnen hebben gevonden met betrekking tot kwesties met betrekking tot hasj in de Joodse gemeenschap in Marokko, spreekt geen van hen over een halachisch verbod op consumptie van het materiaal of zelfs handel erin. De referentie is puur technisch. Wat de rabbijnen betreft, is hasj gewoon een ander product op de markt.

Uit het boek "Shofriya Da'akav": "Om in hen Elkif en Altaba te bewaren"
Buren betwisten over Hashish Store: uit het boek Shofriya Da'abak

מקרה נוסף הוא תיעוד נדיר ומשעשע של סכסוך שכנים בעקבות כוונתו של אחד הדיירים למכור חשיש במקום. המקרה לקוח מהספר ‘שופריה דיעקב’ שנכתב על-ידי החכם יעקב ברדוגו, מי שעמד בראש הדין בעיר מקנס, לפני כמאתיים שנה.

"Massoud Ben Haim kocht Highs in de tuin Musa Lhdib ... en herkende het in zijn hoofd generatie genoemde maatregelen en maak baan krijgt Nez, namelijk om hen Alcif en Tabak dat deze baan te behouden."

Deze tekst beschrijft een situatie waarin een Jood een tabaks- en hasjbedrijf leidt van de sleutel tot zijn huis, maar ontdekt dat de buren niet tevreden zijn met de situatie en vastbesloten zijn hem niet toe te staan ​​zijn werk voort te zetten.

Wat stoort mensen zo dat hun buurman geld verdient door hasj te verhandelen?

"En de eigenaars van de huizen onder de opkomst stonden op en daagden hem voor ... omdat hij het plafond van de huizen met de muren onder het plafond bedierf door de muizen te krassen die veel in de plaats van de schatten van de tarwe en dergelijke staan"

buren hasj dealer zijn niet klaar zal hij zijn cannabis zolders te slaan, net zoals ze zich verzetten tegen de opslag van tarwe of van andere gewassen - omdat muizen komen en schade aan het plafond en de muren.

Later in de tekst klagen de buren ook over "de geur van de pot en schadelijk voor de baby's, en ook de volwassenen die er niet aan gewend zijn."

In het laatste deel van de tekst blijkt dat het grootste probleem van de buren niet de muizen of de zoete geur zijn, maar eerder de klanten die naar de tuin komen, zich aankleden, munch-aanvallen krijgen en zich grof gedragen:

"En afgezien van de veelheid van eigendommen en degenen die vertrekken naar hun achterland, is dit ook een grote slag wanneer ze de huizen van het hof binnengaan, vooral vrouwen en kinderen ... Alle eigenaren van dit bedrijf zijn sterke naties. En de dienaren van de macht. En ze zijn altijd gek en verward en dronken ... en vragen om brood of compote en een vlam om te branden en te ademen. En steel en grijp en zeg niet het antwoord. "

Dus de Joden in Marokko wisten geld te verdienen met de handel in hasjiesj, maar zouden ze ook het materiaal zelf consumeren voor persoonlijk gebruik?

"Couscous Hundred Herbs"

Marokkaanse joden waren waarschijnlijk geen zware kannibalen, maar er waren speciale gelegenheden waarbij cannabis werd gebruikt, zoals beschreven door Mr. Raphael Atias van het Centrum voor Noord-Afrikaanse Joden.

"Een van de mooiste dingen in de Marokkaanse cultuur is wanneer je samenkomt in de gemeenschap en in je familie voor een feest, een bruiloft, een bar mitswa en dergelijke", zegt hij. "Ze maken een avond voordat ze drinken en gelukkig zijn, en tijdens de maaltijd serveren ze wat 'dalshuvsh' wordt genoemd, wat eigenlijk couscous is waarin ook hasj wordt gestrooid. Het bracht hen in een atmosfeer van bevrijding en vreugde. '

Raphael Attias van het Centrum voor Afrikaanse Joden: "Ze zouden hasj op de Kosos strooien"
"Ze zouden hasj op spul strooien", zegt Raphael Atias van het Centrum voor Afrikaanse Joden

Dr. Danino kent ook het traditionele Marokkaanse eten: "Als dalsjov een couscous is, wordt het bereid met de 'honderd kruiden'. Er zijn gebieden, voornamelijk in het noorden van Marokko, in de regio Rif, waar deze couscous allerlei soorten onkruid zou toevoegen die in het gebied aanwezig waren, en de groei van cannabis was heel gewoon in dit gebied. "

Hij zei dat "het verhaal is bekend, deze gevallen zijn bekend, Arabische vrouwen, vooral henna, voor de bruiloft pers deden voor vrouwen, zouden vrouwen gaan naar het mikwe, en als onderdeel van de maaltijd en de vreugde van vrouwen over de gebeurtenis van de doop van de bruid, werden ze ook de voorbereiding voor de H'scso Dlasob deze en voorbereidende er dingen die je kunt ze op te vrolijken ... "

Het is moeilijk te negeren dat er iets ironisch is aan de opmerkingen van minister Deri, die de cannabismarkt in Israël verlaat, een moment nadat we te weten kwamen dat hasj een onlosmakelijk onderdeel was van de jaloerse joodse gemeenschap in Marokko. Immers, was Shas niet van plan om zijn oude glorie te herstellen?


Cannabis boetes

(Beginnend met 1 in april 2019)

Gebaseerd op een figuur onthuld door minister Erdan. Politie weigert officiële figuur te onthullenDetails hier)

Terug naar boven knop