Gezondheid en onderzoekwetenschap

Is er echt een verschil tussen Indica en Sativa? Waarschijnlijk niet meer

Sativa en indica zijn twee namen die elke Cannabis-consument kent en waarvan verondersteld wordt dat ze twee tegenovergestelde uiteinden van fysieke en mentale effecten vertegenwoordigen voor degenen die ze gebruiken. Maar zijn er echt twee soorten cannabis zoals consumenten beweren, of is het eigenlijk een mythe zoals onderzoekers beweren?

Een interessant fenomeen in de wereld van cannabis is het oneindige aantal namen dat aan de verschillende variëteiten wordt gegeven. "Farfel Kush", "Alaska" of "Amnesia Hayes" en anderen - eeuwen van selectieve verbetering hebben een selectie van duizenden cannabissoorten gecreëerd, elk met verschillende effecten op lichaam en geest.

Met de toename van het gebruik van medicinale cannabis in de afgelopen jaren, is het nu meer dan ooit nodig om een ​​duidelijk onderscheid te maken tussen verschillende soorten cannabis en de verwachte medische effecten.

Tot op heden is de meest gebruikelijke manier om onderscheid te maken tussen verschillende soorten cannabis door twee hoofdcategorieën - sativa en indica. Deze divisie is niet alleen het domein van 'stalinisten' op de zwarte markt, maar ook in de medische cannabisindustrie, en in Israël is het ook goed ingeburgerd en officieel In het groene boek - De klinische gids van het ministerie van Volksgezondheid voor de behandeling van medicinale cannabis.

afhankelijk Aan de nieuwe hervorming In de medische cannabisindustrie in Israël worden cannabis sativa en cannabis indica beschouwd als twee verschillende soorten drugs, in de mate dat in geval van een tekort een patiënt met een recept voor Iindica mogelijk geen Sativa in de apotheek krijgt - Misc.

Veel telers en consumenten die geloven dat Sativa en Indica twee zeer verschillende soorten cannabisplant zijn, en dat alle bestaande soorten ergens op het continuüm vallen. Een bepaalde soort wordt bijvoorbeeld 30% Indica en 70% Sativa of 50% Indica en 50% Sativa of 100% Sativa / Indica (wat pure Sativa / Indica wordt genoemd) genoemd.

Sativa vs. Indica
Verschillende invloeden die geassocieerd zijn met Sativa en Indica. Uit het Green Book, de klinische zorggids voor medicinale cannabis van het ministerie van Volksgezondheid

Maar hoewel botanisch het soms mogelijk is onderscheid te maken tussen indica (een lage plant met brede bladeren) en sativa (een lange plant met dunne bladeren), is er geen bewijs van het verschil in effect op de sensatie na het roken van een bloem uit een indica- of sativa-plant.

Dit is de plek om kort te gaan naar de definitie van "spanning" versus "soorten". In het verleden hebben onderzoekers de natuurlijke wereld in verschillende soorten gesorteerd op basis van de verschillen die ze in het oog zagen, maar tegenwoordig is het gebruikelijk om soorten te definiëren volgens de methode van evolutionist Ernst Mayer, die zegt:

"Soorten zijn natuurlijke populaties die reproductieve en reproductieve isolatieverhoudingen van andere vergelijkbare populaties kunnen behouden."

Met andere woorden, als twee planten kunnen paren en nakomelingen produceren, behoren ze tot dezelfde soort. Omdat cannabis sativa en cannabis indica (en ook Cannabis Rodrelis Overigens) kunnen paren, noodzakelijkerwijs volgens wetenschappelijke definitie tot dezelfde soort behoren.

Zen is echter een veel flexibelere term - binnen één soort kan worden opgenomen in duizenden verschillende variëteiten. De term verwijst naar de specifieke combinatie van kenmerken gepresenteerd door een bepaald organisme, inclusief zijn fysieke vorm en zijn biochemische eigenschappen.

Het woord "Strain" is technisch niet correct in het Engels in de context van botanie, maar het is gebruikelijk in de wereld van cannabis. De juiste concepten om verschillen binnen een bepaalde soort te beschrijven zijn Phenotype, Variety of Subspecies. In het Hebreeuws is het ook gepast om het woord 'Zen' te gebruiken om verschillen binnen een bepaalde soort te beschrijven.

Verschillende fenotypen (stammen) van dezelfde soort bloem - Ipomoea purpurea
Verschillende fenotypen (stammen) van dezelfde soort bloem - Ipomoea purpurea

Het debat over de vraag of de cannabisplant als een of meerdere soorten moet worden geclassificeerd, is al enkele eeuwen aan de gang, maar er zijn enkele belangrijke punten die de meeste onderzoekers vandaag beamen:

  • De verdeling van duizenden verschillende cannabissoorten in twee verschillende hoofdsoorten, Indica en Sativa, komt niet overeen met de moderne definitie van het begrip seks.
  • Tegenwoordig is er geen verschil in het gehalte aan cannabinoïden (de actieve ingrediënten in de plant) tussen soorten die zijn geclassificeerd als indica voor soorten die zijn geclassificeerd als sativa, en er is geen geaccepteerde verklaring voor het verschil in effecten daartussen.
  • Tegenwoordig is er geen duidelijk genetisch verschil dat onderscheid maakt tussen variëteiten die Sativa worden genoemd en diegenen die Indica worden genoemd.
  • Tot op heden is niet aangetoond dat de botanische eigenschappen geassocieerd met Sativa en indica gecorreleerd zijn met de ermee geassocieerde effecten. Een plant die voldoet aan de indica-botanische beschrijving hoeft bijvoorbeeld niet noodzakelijk effecten te hebben die verband houden met indica.
De vele gemaakte hybridisaties maken de scheiding tussen Sativa en indica niet relevant. Uit het Groene Boek, de klinische zorggids voor cannabis van de kliniek
De vele gemaakte hybridisaties maken de scheiding tussen Sativa en indica niet relevant. Uit het Groene Boek, de klinische zorggids voor cannabis van de kliniek

Dus wat veroorzaakt dit?Verschil in invloeden Tussen Sativa- en Indica-rassen met dezelfde concentratie THC en CBD? Waarom zijn sommigen slaperiger en anderen opwindender? Op dit punt is er minder overeenstemming tussen de onderzoekers.

Sommigen beweren dat de reden niet de cannabinoïden zijn, maar de verschillen tussen terpenen In variëteiten genaamd indica naar diegenen die Sativa worden genoemd. De tripans zijn verantwoordelijk voor de geur en smaak van cannabis en de verschillen in samenstelling zorgen voor zoeter geuren geïdentificeerd met Sativa en meer aardse geuren geïdentificeerd met indica.

Maar verder Smaak en geur Van cannabis beweren voorstanders van deze theorie dat overtreders ook hebben effecten Die nog niet zijn geleerd, En voorlopige studies In het veld,Entourage-effect'Tussen de cannabinoïden en de trephins.

Concreet zijn er onderzoekers Ze herkenden De trapeze van Myrcene als verantwoordelijke voor het verdovende effect van de Indica-soorten en de trapeze 'Limonene' als verantwoordelijke voor het opwekkende effect van Zenitiva. De hypothese Werken cannabinoïden anders in combinatie met verschillende terpenen, maar het onderzoek van vandaag kan het niet bevestigen of weerleggen.

Terrapens zijn verantwoordelijk voor de smaak en geur van verschillende planten, en voor het verschil tussen de geuren van Sativa en die van Indica,
Terrapens zijn verantwoordelijk voor de smaak en geur van verschillende planten, en voor het verschil tussen de geuren en mogelijk de effecten van de Sativa-variëteiten op die van Indica-soorten,

Een andere theorie beweert dat het verschil in effecten tussen Sativa en indica-stammen met hetzelfde THC / CBD-percentage het verschil is tussen de tientallen andere cannabinoïden in de plant. Veel van deze cannabinoïden zijn nog niet onderzocht en het is onduidelijk of er een constant verschil is tussen sativa en indica in hun concentratie, dus het is niet mogelijk om deze claim ook te bevestigen of te weerleggen.

Er zijn ook mensen die beweren dat het verschil in effecten die mensen toeschrijven aan het verschil tussen sativa en indica in het algemeen wordt veroorzaakt door cannabinoïde Knabinol (CBN). Cannabinol, dat wordt toegeschreven aan anesthesie-effecten, is een product van de veroudering van de THC. Hoe langer de THC wordt blootgesteld aan lucht en UV-stralen, hoe meer CBN wordt.

Hoe meer de cannabis bloeit Wordt later geoogst, En hoe langer ze worden opgeslagen na de oogst - hoe lager het THC-niveau erin en het CBN-niveau neemt dienovereenkomstig toe. Volgens deze theorie is het anesthetische effect geassocieerd met indica-stammen in het algemeen het resultaat van late oogst of na-oogst veroudering en heeft niets te maken met het verschil tussen verschillende stammen.

Tot op heden is er niet genoeg onderzoek om te bepalen of deze theorieën correct zijn, maar bekendheid met de geschiedenis van cannabisonderzoek toont duidelijk aan dat de verspreiding ervan bij twee soorten nooit duidelijk is gedefinieerd en niet is gebaseerd op de huidige wetenschappelijke criteria.

Bruine bochten
De trichomen worden muren wanneer de plant later wordt geoogst. Ze bevatten nu minder THC en meer CBN

De bron van scheiding is twee soorten

De eerste wetenschappelijke tekst die cannabis in twee soorten verdeelt, verscheenherbarium Van de Duitse botanicus Hieronymus Bock in 1539, en vervolgens van de Duitse botanicus en fysicus Leonhart Fuchs bij 1543.

Zowel Fox als Bok hebben geschreven dat er twee soorten cannabis zijn - cannabis en wilde cannabis. Geen van hen heeft echter ooit het wilde type gezien, maar alleen het soort geënsceneerde, cannabis sativa genaamd, dus ze zijn voorzichtig om alleen hem te beschrijven in hun geschriften.

De twee onderzoekers baseren hun claim op het bestaan ​​van een ander type cannabis op basis van de heersende opvatting dat de Europeanen de cannabisplant en de niet-gedomesticeerde versie van de cannabisplant nog steeds in zijn land van oorsprong, waarschijnlijk in de regio India of Perzië, hebben.

Het concept van Cannabis indica

De officiële verantwoordelijke voor het naar het lexicon brengen van Cannabis-indica als een aanvullende en afzonderlijke soort van Cannabis Sativa is de Franse bioloog Jean-Baptiste de Lamarque. Lamarck is het best bekend als de denker van de eerste evolutietheorie die zijn naam draagt, "Lamarckism-theorie", die feitelijk voorafging aan Darwin's evolutietheorie en diende als basis.

Jean-Baptiste de Lamarque - de eerste om Cannabis Sativa en Cannabis indica te scheiden
Jean-Baptiste de Lamarque - de eerste om Cannabis Sativa en Cannabis indica te scheiden

In 1785 publiceerde hij de Plantkunde encyclopedie Waarin hij een nieuwe vorm van cannabis voorstelde die hij identificeerde in monsters die hem vanuit India werden toegestuurd. De reden dat Mark vaststelde dat dit een andere soort is, zijn de verschillen in de bladeren, takken en voortplantingsorganen van planten die hij uit India heeft gekregen. Voor de nieuwe soort ontdekte hij dat hij Indiase cannabis of in het Latijn - 'cannabis indica'

Maar de verschillen in het uiterlijk van de plant waren niet het enige wat Mark opmerkte in de nieuwe soort. Aan het einde van zijn botanische beschrijving voegt hij een persoonlijk verslag toe van de veel krachtigere effecten van Indiase cannabis dan zijn Europese tegenhanger, die weinig cannabinoïden produceerde en meer geschikt was voor industrieel gebruik.

"Het effect van deze plant is er een die naar het hoofd gaat en een soort dronkenschap in de hersenen veroorzaakt, waardoor een persoon zijn verdriet vergeet en een sterk gevoel van vreugde voelt", schreef hij.

De definitie van Lamarck werd geaccepteerd, maar met het begin van de medische studie van cannabis in het Westen in de 19-eeuw, hebben onderzoekers het al in twijfel getrokken. De eerste onderzoeken naar de medicinale werking van cannabis werden gepubliceerd door de beroemde Ierse arts William O'Shaughnessy, Die de term cannabis indica gebruikte om psychoactieve cannabis te beschrijven en cannabis sativa om cannabis te beschrijven. Hij was het er niet mee eens dat het een ander soort plant was. Hij voerde aan dat het verschil in effect eenvoudig te wijten is aan het verschillende klimaat in India en Azië, waardoor de plant meer trichomen produceert.

In 1843 schreef hij: "Er zijn veel tegenstrijdige ideeën over de vraag of de gewone cannabis in Europa anders is dan die in Azië en India. De ongebruikelijke symptomen die de laatste bij zijn gebruikers veroorzaakt, zijn het gevolg van de verhoogde afscheiding van hars, die bijna niet bestaat in Europese cannabis. De twee planten zijn volledig identiek en zelfs identiek in elk fysiek kenmerk en ik denk niet dat er een verschil is tussen beide, behalve het klimaat waarin ze zijn gegroeid. "

William O'Shaughnessy, de eerste cannabisonderzoeker in de moderne westerse geneeskunde
William O'Shaughnessy, de eerste cannabisonderzoeker in de moderne westerse geneeskunde

Sativa versus Indica vandaag - Is er een verschil?

Er zijn tegenwoordig twee methoden om cannabis sativa en cannabis indica te onderscheiden, één door psychoactieve effecten en de andere door botanische kenmerken.

Op het niveau van de consument of patiënt, wordt de classificatie uitgevoerd op basis van de effecten die in de praktijk worden waargenomen - ook de classificatiemethode in de medische cannabisindustrie. Daarentegen hebben cannabistelers de neiging onderscheid te maken tussen indica- en sativa-planten volgens de botanische kenmerken die worden waargenomen tijdens de groeifase.

Het is erg belangrijk om te benadrukken dat het laatste onderzoek in het veld Heb niet bewezen dat er correlatie is Tussen deze twee classificatiemethoden. Cannabis, dat volgens alle botanische kenmerken voldoet aan de definitie van indica, zal bijvoorbeeld niet noodzakelijkerwijs psychoactieve effecten hebben die verband houden met indica.

De classificatie van sativa en indica-categorieën op basis van botanische kenmerken is gebaseerd op morfologische verschillen (in plantstructuur): Indica-planten zijn lager in hoogte, met bredere bladeren met minder vingers, terwijl Sativa-planten groter zijn met lange bladeren, En dunner.

Indica-planten rijpen sneller dan Sativa-planten en de twee soorten hebben ook verschillende geuren veroorzaakt door verschillende trapezoïdale inhoud.

Indica Sativa - Cannabissoorten
Aan de rechterkant is Indica. Aan de linkerkant is Sativa

De methode om sativa en indica te classificeren naar effecten, zowel op de zwarte als de juridische markten en zelfs in de medische markt, is meer kunst dan wetenschap. Het proces is eenvoudig - het consumeren van cannabis en controleren of de effecten meer zijn dan verdoving of opwinding, en dienovereenkomstig etiketteren.

Sean Miles, een expert op het gebied van agrarisch diversiteitsonderzoek aan de Dalhousie University in Canada, zegt Dat de meest prominente botanici in de geschiedenis "in hun graf zouden rollen" als ze wisten dat dit is hoe cannabis tegenwoordig wordt ingedeeld in verschillende soorten.

De indeling in 'soorten' Sativa en indica is uitsluitend gebaseerd op de effecten van cannabis in de praktijk. Uit het Groene Boek, de klinische zorggids voor cannabis bij het ministerie van Volksgezondheid
De indeling in 'soorten' Sativa en indica is uitsluitend gebaseerd op de effecten van cannabis in de praktijk. Uit het Groene Boek, de klinische zorggids voor cannabis bij het ministerie van Volksgezondheid

Voor Miles en onderzoekers zoals hij is de classificatie van Cannabis vandaag een misbruik van medische indicaties die verondersteld worden echte betekenis te hebben. inonderzoek Het wordt gepubliceerd in 2015 en geanalyseerd in monsters van 81 en verschillende soorten psychoactieve cannabis uit zoveel mogelijk verschillende bronnen in de wereld, die uiteraard volgens de classificatie van Sativa en Indica werden verkocht. Daarnaast wordt 43 ook geanalyseerd in verschillende soorten cannabis en hennep van over de hele wereld.

Zijn team bracht de genomen van de verschillende cannabismonsters in kaart en ontdekte dat de verdeling in Sativa- en indica-stammen niet werd ondersteund door significante genetische verschillen, noch door verschillen in de concentratie van cannabinoïden. Het genetische verschil dat wordt gevonden, zoals ook wordt gevonden In andere studies, Was tussen psychoactieve cannabis en industriële cannabis, omdat men al eeuwenlang geprezen wordt voor vezelproductie en de andere voor cannabinoïden.

Genalyse van verschillende cannabisvariëteiten - Genetische verschillen tussen psychoactieve cannabis en hennep maar niet tussen Indica en Sativa
Genalyse van verschillende cannabisvariëteiten - Genetische verschillen tussen psychoactieve cannabis en hennep maar niet tussen Indica en Sativa

Volgens Miles zou zoiets bijvoorbeeld niet stilletjes verlopen in de wijnindustrie. "Je kunt niet schrijven over de fles waar we het over hebben, en wat druiven duwen die we willen bottelen", zegt hij.

De meeste cannabisonderzoekers overeenkomen Met Miles is er vandaag geen wetenschappelijke basis voor de scheiding tussen Sativa en indica. Wat betreft de vraag of er ooit twee verschillende hoofdtypes cannabis zijn geweest (waarvan sommige Lamarck 'soorten' noemden) - sommige onderzoekers geloven dat dat zo is, maar deze zijn zo nauw met elkaar verweven dat er vandaag geen verschil tussen hen bestaat.

Sommige onderzoekers beweren daarentegen dat de cannabissoort nog nooit in twee grote superkrachten is gegroepeerd en dat de verschillende effecten die mensen van cannabis ervaren voortkomen uit de verschillende soorten, die een iets andere chemische samenstelling bevatten.

Kortom, er zijn er veel meer die we niet weten over cannabisplant en de verschillen tussen de verschillende variëteiten. Onderzoek in het veld is de laatste jaren aan het versnellen en het is waarschijnlijk dat het op termijn enkele van de onopgeloste vragen die nog resten zal beantwoorden.

Maar tot dat gebeurt, is het tijd voor ons om onderscheid te maken tussen cannabissoorten volgens wetenschappelijke criteria, zoals de inhoud van hun cannabinoïden en hun roofdieren, in plaats van het zien van een oog of een buikgevoel.


Cannabis boetes

(Beginnend met 1 in april 2019)

Gebaseerd op een figuur onthuld door minister Erdan. Politie weigert officiële figuur te onthullenDetails hier)

Terug naar boven knop